ayearinbrazil.blogg.se

Utbytesstudent São Luis 13/14

Nu är det Dag Femtioett i Detta Magiska Land

Kategori: Allmänt

"If we wait until we're ready we'll be waiting for the rest of our lives."
 
Här kommer en liten snabbförklaring vad jag gjorde i fredags eftersom jag faktiskt hade min kamera då!! I fredags var jag alltså med Hanna från Slovakien. Vi hade egentligen tänkt sticka till stranden och äta någonting där. Efter att ha väntat på bussen i nästan en timme så bestämde vi oss dock för att istället ta nästa buss som kom och hoppa av precis bredvid där hon bor. Du förstår att bussarna här är väldigt oberäknliga och det finns ingen egentlig tid för när de kommer, så om det kommer rätt buss direkt har man verkligen tur! Hanna har förresten haft turen att få en familj i den stadsdel som heter Renascença. Bara en minut från hennes familjs lägenhet finns ett lite mindre shoppingmall som heter Shopping Tropical. Där gick vi runt ett tag innan vi satte oss på en snabbmats restaurang som heter Bob's. De har seriöst världens godaste milkshake! Så vi köte varsinn choklad milkshake och mat och satt där ett tag.
 
 
 
Sedan gick vi bort till hennes hus. Jag är så avundsjuk eftersom hon bor högst upp i ett höghus och har därför världens underbaraste utsikt. Vi hade köpt med oss lite juice och satt där högst upp och bara tittade ut över allting.
 
 
 
 
Många många många kramar <3

Long Time No Blogg

Kategori: Allmänt

"You is kind. You is smart. You is important."
- The Help
 
Det har hänt så sjukt mycket den senaste tiden så jag är såå ledsen att jag inte hunnit skriva på ett tag! Här kommer i alla fall ett lite snabbt inlägg!
Jag börjar med förra måndagen, min första skoldag i Brasilien! Det har varit lite rörigt med detta med skola. Jag skulle egentligen ha gått på en skola som heter IFMA men det blev lite trixigt eftersom det är en ofentlig skola och därför tar allt pappersarbete väldigt lång tid. Min organisation, Via Mundo, löste detta till slut genom att bytta mig till en annan skola som heter Colegio Santa Teresa. Det är en privat katolsk skola som ligger i Centro och därför tar det mig bara tio minuter med buss dit, väldigt skönt! Det är en rätt så stor skola med många klasser. Det brukade vara endast en flickskola men nu är det både tjejer och killar. På morgonen är det i alla fall alla gymnasie klasser, ettan till trean, med tre parallel klasser i varje årskurs, och sedan på eftermiddagen är det alla de yngre barnen. Jag går i andra året på deras gymnasium, i en klass som heter T-23, och mina skoldagar är mellan sju och ett alla dagar utom onsdagar då vi slutar halv ett. Här är skolans hemsida:
 
http://www.colegiosantateresa.com.br/
 
Jag har gått där i lite mer än en vecka nu och jag gillar det redan jätte mycket!! Min klass är så rolig och alla pratar med mig hela tiden och alla vill alltid krama mig och säga någonting, antingen på väldigt dålig engelska eller väldigt långsam portugisiska. Själva lektionerna förstår jag ingenting av egentligen eftersom det mest är läraren som står vid tavlan och pratar och pratar väldigt väldigt snabbt på portugisiska. Jag kanske skulle förstå lite mer om alla slutade prata med mig samtidigt som läraren, men ja ja, jag lär mig i alla fall språket! 
Redan min första dag såg jag väldigt många som jag känner sedan förut. I den ena parallel klassen går en tjej från Danmark som heter Clara och hennes värdsyster, i den andra parallel klassen går Valentina från Sverige och i tredje året går både en tjej från Canada som heter Andrea och en tjej från Norges värdsyster. Sedan i min klass går både en tjej från Slovakien som heter Hanna och värdbrorn till en kille från Norge! Så direkt när jag kom dit kom alla och kramade mig och sa "Åh så roligt att du också går här!"
 
(Jag har inte tagit så många bilder den senaste tiden men här kommer några från min instagram @vendiee)
 
 
Jag och en tjej från min klass som heter Juliana.
 
 
Jag och Hanna S. från Slovakien.
 
Jag gjorde inte så mycket i början av veckan, mer än att gå till skolan och vara med min värdfamilj. Men i torsdags var jag med två kompisar på Shopping Da Ilha, ett jättestort shopping centrum, där vi köpte lite nya grejer och satt och pratade jätte länge om allt som har hänt den senaste tiden samtidigt som vi drack varsinn milkshake från Bobs. 
På fredagen var jag med Hanna S. (bilder kommer snart) och på lördagen var det födelsedags fest för Matheus. Han jobbar lite för Via Mundo med att hitta värdfamiljer och han är en av de underbaraste personerna jag någonsin träffat. Han bjöd hem många av hans brasilianska vänner och oss utbytesstudenter till sig för ett poolparty. Här kommer lite bilder.
 
 
Jag och Nick från Tyskland.
 
 
Jag och Emmy från Finland.
 
 
Jag, Nick och Christian från Danmark.
(De hade en sköldpadda!)
 
 
Jag, Emmy, Matheus och Julie från Norge.
 
Sedan igår fyllde Kesia från Norge sjutton år så många av utbytissarna åkte hem till henne och åt lite kaka och brigadeiros.
 
 
Beijos.
Ps. bilder från skolan kommer snart!

Barreirinhas

Kategori: Allmänt

"And I think to myself, what a wonderful world."
- Louis Armstrong
 
Ååh nu är jag tillbaka igen i São Luis efter en helt underbar helg! Har du någonsin varit på en plats och bara förundrats över hur otroligt vackert det är? De senaste dagarna har jag varit på en av de mest magnifika platserna någonsin! Det är en sådan plats som man bara läser om eller ser på bilder, man kan föreställa sig det men i verkligheten är det en miljon gånger bättre! 
 
Emmy sov över hos mig torsdag till fredag. Tidigt fredag morgon, klockan fem, fick vi gå upp och sticka till Via Mundos kontor. Där träffade vi de andra och ungefär vid sjutiden satte vi oss på en buss som skulle ta oss till Barreirinhas. Hela fyra timmar tog det att ta sig dit. När vi sedan äntligen kom fram hade vi bara tid att snabbt lägga våra saker på hotellet innan vi åkte iväg till Lençois Maranheses. Det tog ungefär en eller två timmar att köra med de stora vita bilarna igenom sand och djungel till sand dynorna. 
 
 
En bild från receptionen på hotellet som vi bodde på första natten. 
 
 
Vi stannade och åt i Barreirinhas före vi åkte till Lençois Maranheses - Paulina från USA.
 
 
Hannah från Norge, Julie från Danmark och Paulina igen.
 
 
På väg genom staden Barreirinhas med våra stora fina bilar.
 
 
Julie från Norge och Emmy från Finland. 
 
 
Innan vi faktiskt kom över och kunde köra genom djungeln fick vi ta oss över en flod med en båt.
 
 
Vi körde.
 
 
 
Och körde. Det var en otroligt guppig men rolig bil tur.
(jag filmade lite när vi körde, kanske jag kan ladda upp dem senare!)
 
 
 
Plötsligt var vi framme och det var helt underbart!!
Jag har aldrig i hela mitt liv sett någonting så vackert. 
 
 
 
 
Mot eftermiddagen åkte vi tillbaka till Barreirinhas. Vi hann dock både bada i flera timmar och springa runt bland sand dynorna. 
 
 
 
Göril från Norge.
 
 
Emmy från Finland, Paulina från USA och Nico från Finland.
 
Nästa dag, lördag, vaknade vi runt åtta tiden och åkte ner till vattnet. Därifrån satte vi oss på två båtar och åkte iväg till vårt andra hotel. Det tog ungefär två eller tre timmar att åka men under tiden gjorde vi tre stopp på olika platser. 
 
 
Barreirinhas, sett från vattnet.
 
 
Brasilianska flaggan med texten "Ordem e Progresso" som betyder "ordning och framsteg".
 
 
 
Sedan bara två bilder från när vi åkte. Det gick snabbt måste jag bara säga.
 
 
Innan vi försvann ut i ingenstans passerade vi några hus vid kanten av floden.
 
 
Vi åkte i två båtar.
 
 
 
 
Vi stannade till vid en liten restaurang plats på kanten av floden, men vi åt inte utan kolla bara på aporna i träden.
 
 
Emmy från Finland.
 
 
 
Rike från Tyskland.
 
 
Hannah och Göril från Norge.
 
 
Jag.
 
 
Sedan stannade vi till vid en liten by som låg precis vid floden. Där traskade vi upp i en fyr och beundrade utsikten.
 
 
 
 
Nico från Finland.
 
 
Matheus.
 
 
Brynjar från Norge.
 
 
Bryggan vid den lilla byn.
 
 
 
 
Det andra hotellet som vi kom till var egentligen bara några små hus med hängmattor och en liten restaurang. På ena sidan var det floden men om man gick över sand dynorna i några minuter kom man till havet. Här var vi lördag eftermiddag/kväll och söndag förmiddag. Det var sjukt fint och vi badade, låg i hängmattorna, åt och åkte motorcykel på stranden.
 
 
Där fanns det två papegojor.
 
 
 
 
 
Emmy från Finland och Marcela från Norge.
 
 
På söndagen var vi lite ledsna över att lämna detta under samtidigt som det skulle bli så skönt att komma tillbaka och få bort sanden som hade satt sig överallt.
 
Allt är super bra här utom det att jag inte har börjat skolan än vilket jag tycker är lite tråkigt. Jag skulle ha börjat i förra veckan men Via Mundo är lite krångliga eftersom de håller på att flytta runt mig och så är de inte särskilt tydliga med vad som händer. Men ja ja, jag är lycklig och det löser väl sig snart!
 
Många många många kramar <3
Ps. det finns fler bilder på facebook

Helt Obeskrivligt Helt Enkelt

Kategori: Allmänt

"Everything you're running away from is in your head."
 
Det är egentligen helt omöjligt att beskriva hur det är här, men jag ska försöka. Brasilianare är bland de trevligaste människorna som jag någonsin träffat! De är så underbara och helt öppna emot alla andra. De är också väldigt hjälpsamma och så bryr de sig om alla. Fem minuter efter att man har träffat någon är de typ ens bästa vän. Sedan så får man komplimanger hela tiden, alla som man träffar säger att man är linda eller bonitar, rätt så kul faktiskt! Det är också jätte kul att varje gång man försöker säga någonting på portugisiska, även om det inte är särskilt komplicerat, så kramar de om en och klappar! Men jag har märkt att om jag är glad och försöker prata med dem, även om de inte kan engelska, blir de så glada och börjar prata på!
Hela det brasilianska landet är också helt underbart! Det har en vacker natur, tropiskt klimat (i alla fall där jag bor, jag har hört att det blir rätt så kallt i de södra delarna), makalösa människor och allt som man möjligtvis kunde önska sig. Men det är några saker som inte är så super bra här, t.ex. så är gatorna helt hemska med väldigt många hål överallt. En annan sak, som jag redan nämnt, är att bussystemet här är sjukt förvirrande eftersom det varken finns någon ordning på bussarna och inte står någonstans vilka bussar som går när eller varifrån, det är någonting som man bara får lära sig med tiden. Men om man bortser från det så trivs jag super bra!
 
Nu var det rätt så länge sedan som jag skrev så egentligen har jag jätte mycket att berätta med jag kör på en rätt så kort recap av vad som har hänt. Jag börjar med veckan som jag senaste skrev. På fredagen den 26e var alla utbytissarna med Via Mundo på praia do Calhau. Vi spelade lite volleyboll, badade och drack cocosnöt. Det var helt otroligt kul men åh så varmt! Här är några bilder ifrån den dagen.
 
 
 
 
 
Valentina
 
 
 
 
Kesia och Valentina.
 
Vi var på stranden i några timmar tills det blev eftermiddag och alla åkte åt sina egna håll. Jag och frida åkte då hem till Emmy eftersom hennes granne hade poolparty och där lärde jag känna många trevliga brasilianare. Sedan var det lördag och då följde jag med min värdmamma för att kolla på när hon dansade med sin bumba meu boi grupp.
 
 
Hon är den i mitten.
 
 
 
 
 
 
Förra veckan var jag med Lise Marcela från Norge på tisdagen så vi bestämde oss för att gå till Rua Grande som ligger rätt så nära där jag bor.
 
 
 
Lise Marcela.
 
 
 
Det finns åsnor överallt här!
 
 
 
Mitt fönster.
 
Dagen efter, onsdagen, bestämde vi oss för att gå till stranden. Så vi tog en buss och lyckades till slut komma fram till praia do Calhau.
 
 
 
 
 
 
 
 
I fredags var alla vi utbyttisar med Via Mundo och besökte palatset. Tyvärr fick man inte ta bilder inuti själva palatset!
 
 
Nico och Frida.
 
 
 
Brynjar och Frida.
 
 
Brynjar med sin älskade cocosnöt.
 
 
Louco.
 
 
Hannah.
 
  
 
Göril.
 
 
Hannah och Göril.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hannah och David.
 
 
 
Frida.
 
Igår var jag på Helenes födelsedags fest. Det var så sjukt kul med nästan alla utbytissarna och många brasilianare! 
Nu börjar det också närma sig att jag börjar skolan här. Första dagen är torsdag (!!) och jag är super super nervös. Men jag lovar att det säkert blir bra. Sedan på fredag åker jag och de andra utbytissarna till Lencois Maranheses och det är jag såå taggad på!
 
Kraam <3
 
Ps. snart ska jag försöka skriva ett inlägg där jag skriver mer än bara har bilder, men det är rätt så svårt just nu eftersom jag inte har så mycket tid! Men snart!