ayearinbrazil.blogg.se

Utbytesstudent São Luis 13/14

Eu Amo Brasil

Kategori: Allmänt

"Fear is used to control you."
 
Jag har bara varit här i ungefär två veckor och jag känner redan hur mitt hjärta håller på att dela på sig. Jag älskar Sverige och det är verkligen ett helt magnifikt land, samtidigt som jag redan har kommit att förälska mig i Brasilien. Helt ärligt så vet jag inte om jag kommer att klara av att åka hem om bara ett år! Tiden går så snabbt!!
 
I alla fall så tycker jag att jag har hunnit med rätt så mycket på den senaste veckan! På morgonen, måndag till fredag, har jag haft portugisiska lektioner på Via Mundo. Jag är faktiskt jätte stolt eftersom jag lärt mig ta buss här! Det är sjukt svårt eftersom det inte finns något riktigt system av vilka bussar som går när eller vart. Så man får typ vänta på en buss och chansa på att man hamnar på rätt ställe. Lite jobbigt, men ja ja. Så i fredags var jag först hemma hos Emmy, en tjej från Finland, och sedan åkte vi till Lagoa där det var Bumba Meu Boi uppvisningar på kvällen. De som dansade var så sjukt duktiga, jag vill jätte gärma lära mig att dansa så!! I juni har de i Sao Luis en stor festival som heter Sao Joao där de varje helg har uppvisningar av Bumba Meu Boi. Den festivalen är faktiskt större i Sao Luis än Samba festivalen i februari! (Jag kommer försöka ladda upp en eller två videos som jag tog i fredags, men det går såå långsamt).
Här är Emmy:
 
  
Sedan var det lördag och jag och Emmy vaknade rätt så tidigt för att först ta en buss till Shopping Sao Luis där vi var ett tag tills vi förstod att vi faktiskt inte hittat någonting som var både snyggt och bra pris. Därför bestämde vi oss för att åka till Rua Grande, väldigt nära där jag bor, där det finns många små fina butiker. 
På kvällen var det sedan dags för två bröllop! Eftersom vi kom hem så snabbt fick vi skynda oss och byta om innan vi åkte iväg. På söndag gjorde jag nästan inget alls utom att först gå i kyrkan med Emmy och min värdfamilj och sedan åka hem till Emmy! Här är några bilder från lördags kvällen men tyvärr har jag inte med någon bild från själva bröllopet eftersom jag inte vet om de vill att jag ska lägga upp bilder på dem!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu är det då tisdag och efter lektionen åkte jag, Lise Marcela från Norge och Helene från Norge till ett shopping mall som ligger nästan precis vid Via Mundo. Det heter Tropical Shopping tror jag. Så var vi där i några timmar innan jag åkte tillbaka till meu casa! Nu är klockan sju och om ungefär en timme ska jag vara på Shopping Da Ilha för att se en portugisisk film med några av de andra utbytissarna!
 
Tchau!

Ojsan, redan en vecka

Kategori: Allmänt

"You're biggest risk will be the one you didn't take."
 
Oj oj oj vad tiden går snabbt här. Det känns både som om jag precis kom hit och som om jag har varit här i flera år. En konstig känsla, det är vad det är. Som ni kanske förstår har jag haft fullt upp den senaste tiden och har därför tyvärr inte hunnit skriva på länge. Här kommer i alla fall en kort sammanfattning av vad som har hänt den senaste tiden och lite bilder som beskriver lite av det som hänt:
Förra veckan började ju med att jag åkte från Sverige till Brasilien och sedan var jag med min nya familj både tisdag kväll och onsdag. Dom visade runt mig i Centro, så var vi på stranden och the shoppingmall. Sedan hade jag info möte med Via Mundo både torsdag och fredag då de berättade om vad man ska göra i olika situationer och hur olika saker funkar osv. På lördag var jag med la familia och vi åkte till en vattenpark som heter Valparaiso Acqua Park och ligger lite utanför själva staden. Där var vi nästan hela dagen innan vi åkte tillbaka till staden. På kvällen åkte vi till ett hus där vi förberede en festival som ska vara i September. Här är lite bilder därifrån!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plötsligt var det måndag och jag skulle ha min första portugisiska lektion hos Via Mundo. Vi är uppdelade i tre grupper och jag är i den första lektionen mellan kl nio och tolv på morgonen. Och vi är en liten grupp på tio pers. så det är super bra och jätte skönt! Jag har egentligen inte gjort så mycket mer än så. Utom i måndags och tisdags efter mina lektioner gick jag lite i centrum med en granne som är ungefär min ålder och så träffade vi några av hennes kompisar! Eftersom jag nästan inte kan säga någonting än är det lite svårt för mig att ha riktiga konversationer med folk, men när de ser att man försöker prata och verkligen tar initiativ blir de väldigt glada och hjälpsamma!!
Jag har köpt två nya klänningar, en lång kjol och några andra småsaker, men bilder kommer förhoppningsvis snart!
 
Många kramar från Brasilien <3
 
P.S. Här i Sao Luis är det helt annorlunda från resten av Brasilien för deras stora festival är inte samba carneval i februari utan en bumba meu boi festival i juni. Spännande, eller hur?

Jag är framme!!

Kategori: Allmänt

"What doesn't kill you, it only makes you stronger." 
 
Nu är jag äntligen framme och det känns både sjukt konstigt och jättebra!!
 
På eftermiddagen i måndags sa jag hejdå till min familj och så åkte jag till Köpenhamns flygplats med tåg. Där träffade jag alla de sex danska utbytissarna. Vi checkade in alla våra väskor och sedan var vi påväg (jag måste tilllägga att jag faktiskt lyckades ha mest packning av alla, whoops, men det bara blev så..).
Det tog ungefär lite mer än en timme till London och vi var framme där vid åttatiden. Väl framme satte vi oss på en restuarang och åt lite innan vi stötte på de nio norska utbytissarna. Sedan gick vi till gaten, spelade lite kort, pratade lite, träffade de två finska utbytissarna och gick till sist på flyget. När vi lyfte kände jag verkligen att det faktiskt var på riktigt att jag skulle till Brasilien och det var en helt obeskrivlig känsla! 
Jag hade trott att det bara skulle ta åtta timmar med flyg från London till Sao Paulo men det tog tolv och en halv!! Lite missuppfattning av tiden hade jag väl.. Men äntligen när klockan var 6.30 brasiliansk tid var vi framme. Det vill säga 11.30 svensk tid. I Sao Paulo hade vi då ungefär fem timmar på oss innan nästa flyg skulle gå så jag och två av de norska tjejerna, Hannah och Göril, gick till pizza hut och åt. Plötsligt var klockan nio och då gick vi till gaten. Lite krångligt var det att hitta dit så vi fick gå fram och tillbaka, fram och tillbaka. 
Plötsligt satt vi där på det sista flyget från Sao Paulo till Sao Luis och jag var så sjukt nervös, haha, men det gick rätt så snabbt och till sist var vi i Sao Luis. Alla värdfamiljer väntade på flygplatsen med flaggor och skyltar och när vi gick ut kom det en massa människor och kramade om oss. Jag sa hejdå till de andra och åkte med min familj hem till dom. Klockan var då bara fem men för mig var hon redan tio! Så jag pratade med min familj, tog en dusch, åt middag, pratade lite mer och gick och la mig.
I morse vaknade jag redan vid fem, lokal tid, och kunde inte somna om. Så jag låg i min säng och läste lite tills de andra vaknade vid sjutiden. Då gick vi upp, duschade, gjorde oss i ordning och åkte bil i några minuter till Centro Historico, vilket är det historiska delen av Sao Luis med många gamla historiska koloniala byggnader. Det var så varmt att det kändes som att jag skulle svettas ihjäl! Men vi gick i alla fall runt där i den delen i några timmar före vi åkte bort till en strand. Där fick jag gå runt lite grann och ta lite bilder innan det plötsligt, utan någon som helst varning, började regna. Då åkte vi iväg till ett stort shopping mall där vi åt och jag köpte en lång blå klänning, en grön kjol och en annan klänning.
Nu är det nästan kväll men jag är redan jätte trött! I morgon ska jag åkte till en skola och träffa mina kontakt personer och några av de andra utbytissarna! 
 
Här kommer några bilder från både resan och idaag men det finns fler på facebook! 
https://www.facebook.com/vendela.hallonsten/media_set?set=a.10201601343624300.1073741830.1499524241&type=3
 
 
På pizza hut i Sao Paulo fick Göril från Norge en ny kompis som hette William.
 
 
Clara från Danmark.
 
 
Helene från Norge.
 
 
Brasilianska reais är så fina.
 
 
Kesia från Norge.
 
 
Frida och Valentina från Sverigee.
 
 
Frida.
 
 
Det var så sjukt varmt och efter ett dygns resande var jag väldigt fin!
 
 
Min värdsyster, Gaya!
 
Jag vet, jag är cool.
 
 
 
Centro Historico.
 
 
Centro Historico.
 
Centro Historico.
 
 
Centro Historico.
 
 
 
En dricka som faktiskt heter Jesus och bara finns i staten Maranhao!
 
 
Min värdfamilj <3
 
 
Centro Historico.
 
 
Centro Historico.
 
 
Centro Historico.
 
 
Centro Historico.
 
 
Min underbara värdmamma.
 
 
 
Underbart hav.
 
 
Calhua beach.
 
 
Calhua beach.
 
 
Calhua beach
 
 
Calhua beach.
 
 
Calhua beach.
 
 
Plötsligt gick det från 30 grader och sol till 30 grader och ösregn!
 
Det var allt för nu, jätte många kramar från Brasilien <3

Freak Out

Kategori: Allmänt

"The worst choice you can make is no choice at all."
 
Det enda jag tänker på är Brasilien. Det enda jag pratar om är Brasilien. Allt jag gör, gör jag med tanke på om det är nödvändigt inför Brasilien. Jag är nästan helt besatt... haha. Två dagar kvar, wohoo.
 
Meen, den senaste veckan har jag i alla fall mest varit i Helsingborg, sedan lite i Malmö, lite i Lund och idag var jag i Köpenhamn. Har försökt hinna träffa så många som möjligt och jag har nu sagt hejdå till alltför många kompisar de senaste dagarna!! 
 
I alla fall om idag så åkte jag till Köpenhamn runt tio imorse med Öresundståg och var fram lite efter elva. Hade sedan en sjukt skön dag i värmen med många karusell åk och mycket sockervadd! Här är två bilder på instagram från idaag.